Sida teknologi 2 sv

Hur fungerar teknologin?

Tekn1 small aktivt kol skyddar cpp v4

Det är kombinationen av svensk expertis och tysk patenterad teknologi som har gjort det möjligt att ta fram CPP Garments skyddsunderställ för brandmän. 

Underställen består av tre lager tyg: 

  1. Textil
    Ytterlagret består av 88% bomull och 12% elastan. 
  2. Partikelfilter
    Mellanlagret består av 100% polyuretan, med ett finfibrigt partikelfilter som reducerar hudens exponering av hälsofarliga partiklar.
  3. Aktivt kol
    Det tredje lagret består av 100% aktivt kol, som adsorberar hälsofarliga gaser. Lagret med aktivt kol är applicerat på ett tyg av 100% bomull (det som är närmast kroppen). 

Partikelfilter minimerar hudens exponering

Tyglagret som består av ett finfibrigt partikelfilter av polyuretan, minimerar hudens exponering av giftiga PAH-partiklar. Detta lager fungerar som ett extra filter för de partiklar som larmstället släpper igenom.

 

Störst skyddseffekt med aktivt kol

Tyglagret med aktivt kol är det som har störst skyddseffekt. Det består av tätt applicerade kolkulor med en diameter på ca 0,3 mm. I produktionsprocessen produceras varje enskild kula för att klara en fysisk belastning på upp till 40 N (eller last av upp till 4 kg), vilket ger tyget mycket bra hållbarhet vid exempelvis knä och armbåge. 
Aktivt kol har unika egenskaper med små porer och stor porvolym som skapar en stor yta där adsorption och kemiska reaktioner kan ske. Den inre, adsorptiva ytan för CPP Garments aktiva kol är 1 580 m2/gram. 
Varje underställ har en adsorptiv yta större än 400 000 m2, vilket motsvarar nära 60 fotbollsplaner för att binda de giftiga PAH-gaserna.  

 

Lätt, slitstarkt och god andningsförmåga

Lång erfarenhet, rigorös kvalitetskontroll och unik teknologi har möjliggjort ett lätt och slitstarkt tyg med mycket bra genomsläpp av luft och fuktighet. Tyget släpper igenom luft och vatten samtidigt som det blockerar gaser, partiklar och odörer. 
Understället kan tvättas efter varje användning för att avlägsna smuts och brandröksrester. 
 
Skyddsunderstället är testat av svenska rökdykare och ska användas tillsammans med larmställ EN469.